Często rzucenie palenia skutkuje przyrostem masy ciała, co wielu palaczy, szczególnie kobiety, zniechęca do walki z nałogiem. Dlaczego tak się dzieje? Z jednej strony zawarta w dymie tytoniowym nikotyna hamuje ośrodek łaknienia w mózgu, z drugiej przyspiesza tempo przemiany materii. Powoduje to, iż osoby palące mają mniejszy apetyt, co więcej zaburzony zmysł smaku i węchu zmniejsza przyjemność spożywania wielu produktów, ale co najważniejsze mogą spożywać większe ilości jedzenia, nie tyjąc.
Dodatkowo u osób rezygnujących z palenia pojawia się tzw. syndrom pustych rąk, czyli nadmiar wolnego czasu, który wcześniej był zarezerwowany na nawyki związane z paleniem papierosów. Jak zatem skutecznie rzucić palenie i nie przybrać na wadze? Po pierwsze należy pamiętać o regularności spożywania posiłków. Korzystne byłoby rozplanowanie dziennej racji pokarmowej pomiędzy 4-5 niewielkich posiłków. Taki sposób żywienia nie dopuszcza do wygłodzenia organizmu. Dzięki temu unikamy wieczornego objadania się oraz pojadania między posiłkami np. słodyczy, które są największą pułapką osób rzucających palenie. Jeśli istnieje potrzeba zajęcia rąk to polecam pestki (słonecznika, dyni) lub orzechy, w kontrolowanych ilościach (pamiętajmy, że jest to produkt bardzo kaloryczny). Częste i regularne posiłki umożliwiają również spalanie kalorii na bieżąco, ograniczając odkładanie tkanki tłuszczowej w organizmie.
Pamiętając, iż rezygnacja z palenia papierosów powoduje niewielki spadek tempa przemiany materii, dobowe zapotrzebowanie energetyczne pomniejszamy o 200-300 kcal w stosunku do okresu palenia.
Obok ilości spożywanego pokarmu, nie należy zapominać o jego jakości. Wybieramy produkty pełnoziarniste (ciemne pieczywo, kasze, makarony), bogate w błonnik pokarmowy, ryby morskie obfitujące w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, niskotłuszczowy nabiał oraz chude mięso (cielęcina, drób, wołowina, dziczyzna). W diecie nie powinno również zabraknąć warzyw i owoców, które z jednej strony mogą stać się zdrową przekąską wypełniającą wolny czas powstały na skutek rzucenia palenia, a z drugiej strony są źródłem składników antyoksydacyjnych (m.in. witaminy A, E, C, β-karoten, Zn). Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki powstające w naszym ustroju pod wpływem np. palenia tytoniu, alkoholu, tłustego pożywienia (bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe), zanieczyszczeń środowiskowych czy promieniowania słonecznego a dodatkowo oczyszczają organizm z substancji szkodliwych nagromadzonych podczas okresu palenia (np. metale ciężkie). Zjadając codziennie około 500 g warzyw i owoców dostarczamy do organizmu wystarczającą ilość antyoksydantów.
Unikamy spożywania alkoholu, który zawiera tzw. puste kalorie oraz pobudza apetyt na niezdrowe przekąski np. chipsy, słodycze czy produkty wysokotłuszczowe. Z kolei nie zapominamy o piciu wody (ok. 1,5-2 l dziennie), która powoduje wypełnienie żołądka, co zmniejsza uczucie głodu i przeciwdziała objadaniu się.
W pierwszym okresie po rozstaniu się z paleniem papierosów same dobre nawyki żywieniowe mogą nie wystarczyć. Dlatego warto pamiętać o zapełnieniu swojego dziennego kalendarza, w celu uniknięcia bezczynności i nudy, które mogą skłaniać do sięgnięcia po papierosy. Należy pamiętać również o zwiększeniu aktywności fizycznej, która wypełni wolny czas, a dodatkowo zaowocuje lepszym samopoczuciem i poprawą zdrowia.
Decydując się na rzucenie palenia warto przemyśleć swój sposób żywienia aby z jednego nałogu jakim jest palenie papierosów nie popaść w kolejny – nadmierne jedzenie, prowadzące do nadwagi bądź nawet otyłości.